https://www.easyusenet.nl/nl/
https://allesineenpakketten.nl/
https://www.allekabels.nl/

Auteur Topic: RAM Geheugen  (gelezen 3442 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Reinier

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 1601
  • Likes: +51/-6
  • Geslacht: Man
  • 'k heb zin in vakantie.....
    • my Hobby
Re: RAM Geheugen
« Reactie #15 Gepost op: vrijdag 17 augustus 2018, 21:39:00 »
De handleiding van het moederbord staat op deze pagina van de MSI support-site.
Daarin staan ook de specificaties vermeld en daarin is de geheugensnelheid 1600 MT/s max bij overklok.

In jouw bericht nr 12 is duidelijk te zien dat de DRAM Freq 800,4 MT/s is dus ben ik benieuwd hoe je erbij komt dat het 1600 MT/s zou zijn..?
« Laatst bewerkt op: zaterdag 18 augustus 2018, 06:57:28 door Reinier »

Offline Meesters

  • Lid
  • *
  • Berichten: 17
  • Likes: +0/-0
  • Geslacht: Man
Re: RAM Geheugen
« Reactie #16 Gepost op: vrijdag 17 augustus 2018, 22:03:47 »
Op de site van hun staat dat ze 1600mhz moeten zijn.
En ik heb er 2 dus dan zou het een dual moeten zijn, dus 1600.
Moet ik ze toevallig in een andere slot doen ofzo?
Ik heb wat fotos gemaakt, ook van de bios.
Op die maxxmem foto zie je duidelijk dat het 800mhz (1600mhz) en dat het single-channel is, wel raar want ik heb nu toch echt 2x8gb in slot 1 en in slot 2 zitten, dus zou het een dual channel moeten zijn toch?

Offline Reinier

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 1601
  • Likes: +51/-6
  • Geslacht: Man
  • 'k heb zin in vakantie.....
    • my Hobby
Re: RAM Geheugen
« Reactie #17 Gepost op: zaterdag 18 augustus 2018, 07:17:41 »
Er is duidelijk sprake van een Babylonische spraakverwarring omtrent de benaming van geheugen....
Lees dit artikel eens...?

Na dat artikel moet je onderstaande afbeelding uit dat artikel eens goed bekijken, ik heb daarin het struikelblok aangegeven.

Op deze product-pagina van jouw geheugenmodules van Micron wordt de snelheid van het geheugen aangeduid als zijnde 1600 Mhz wat dus niet klopt.
De I/O bus clocksnelheid is 800 Mhz, de data-rate is 1600 MT/s ( dus niet Mhz ! )....dat is de verwarring die ontstaat als fabrikanten niet de juiste benaming gebruiken.

De foto van de BIOS maakt het er niet echt duidelijker op.
Omdat het 2 identieke modules in dual-channel betreft geeft de BIOS ze aan als 1 module verdeeld over 2 banken, dat staat er ook duidelijk: "Memory 1" en "Momory 2".
Het moederbord beschikt over 4 geheugenbanken waardoor je dus 2x dual-channel kunt maken.
Waarschijnlijk zal de aanduiding in de BIOS bij gebruik van alle 4 de banken ( dus 2x dual-channel ) veranderen van single naar dual-channel.

Snap jij het nog..?  :schater: :schater:
« Laatst bewerkt op: zaterdag 18 augustus 2018, 07:40:43 door Reinier »

Offline Meesters

  • Lid
  • *
  • Berichten: 17
  • Likes: +0/-0
  • Geslacht: Man
Re: RAM Geheugen
« Reactie #18 Gepost op: zaterdag 18 augustus 2018, 09:01:43 »
Haha, ja begin het een beetje te begrijpen.
Dus mijn geheugenbanken functioneren niet als dual, dus daarom geen 1600mhz, toch?
Het zijn dus niet identieke 2 geheugenbanken.

Ok wat te doen, ik kan deze terug brengen, ik heb immers 14 dagen bedenktijd.
En ik kan ergens anders voor geheugen kijken dat wel werkt als dual channel.

Ik heb de geheugenbanken verplaatst naar slot 2 en slot 4, nou wordt het wel gezien als dual. (zie foto)
Maar het blijft 800mhz dus niet verdubbelt.
« Laatst bewerkt op: zaterdag 18 augustus 2018, 09:33:05 door Meesters »

Offline Reinier

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 1601
  • Likes: +51/-6
  • Geslacht: Man
  • 'k heb zin in vakantie.....
    • my Hobby
Re: RAM Geheugen
« Reactie #19 Gepost op: zaterdag 18 augustus 2018, 09:53:50 »
Dat heeft er niks mee te maken, de modules draaien wel dual-channel omdat ze in bank 1 & 2 zitten, dat doet het moederbord automatisch.
Hoezo, niet 2 identieke banken..?
Maak eens foto's van de stickers op beide modules...?

En nogmaals, het gaat niet om 1600 Mhz maar om 1600 MT/s...blijkbaar vat je het nog steeds niet helemaal...
De modules worden aangeduid als DDR3 800, die 800 is dus de I/O bus clocksnelheid van 800 Mhz.
Als je deze modules opzoekt op bijv. https://tweakers.net/categorie/545/geheugen-intern/producten/ , dan moet je kijken naar PC3-12800 DDR3 modules.

Offline Meesters

  • Lid
  • *
  • Berichten: 17
  • Likes: +0/-0
  • Geslacht: Man
Re: RAM Geheugen
« Reactie #20 Gepost op: zaterdag 18 augustus 2018, 10:08:50 »
Dat heeft er niks mee te maken, de modules draaien wel dual-channel omdat ze in bank 1 & 2 zitten, dat doet het moederbord automatisch.
Hoezo, niet 2 identieke banken..?
Maak eens foto's van de stickers op beide modules...?

En nogmaals, het gaat niet om 1600 Mhz maar om 1600 MT/s...blijkbaar vat je het nog steeds niet helemaal...
De modules worden aangeduid als DDR3 800, die 800 is dus de I/O bus clocksnelheid van 800 Mhz.
Als je deze modules opzoekt op bijv. https://tweakers.net/categorie/545/geheugen-intern/producten/ , dan moet je kijken naar PC3-12800 DDR3 modules.

Ok dus alle geheugenbanken die daar op Tweakers staan aangeduid met 1600mhz klopt dus niet......
Maar moet dus 1600 mt/s zijn.

De geheugenbanken zo laten zitten (slot 2+4) of terug zetten naar slot 1+2, of maakt het helemaal niks uit.
« Laatst bewerkt op: zaterdag 18 augustus 2018, 10:13:57 door Meesters »

Offline lucas

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 719
  • Likes: +6/-6
Re: RAM Geheugen
« Reactie #21 Gepost op: zaterdag 18 augustus 2018, 12:42:54 »
You'll notice memory is not listed as "2133 MHz", usually it's just "DDR3 2133". That is because it doesn't actually operate at 2133 MHz, it operates at 1066.6 MHz, but because it's DDR it does two operations per cycle, so it's as if it were 2133 MHz, but it technically isn't. So the proper unit to use would be 2133 MT/s which is the actual number of transfer operations that occur rather than the frequency, since those are no longer the same number with DDR memory. So you can think of "MT/s" as basically "effective MHz".

Duidelijk?

Offline Reinier

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 1601
  • Likes: +51/-6
  • Geslacht: Man
  • 'k heb zin in vakantie.....
    • my Hobby
Re: RAM Geheugen
« Reactie #22 Gepost op: zaterdag 18 augustus 2018, 12:51:30 »
Volgens de moederbord handleiding zou er in slot 1 altijd een module moeten zitten omdat het bord anders niet zou booten ( staat in hoofdstuk 2 Memory ).
Ik zou ze dus in 1 & 2 zetten....dat maakt voor de geheugensnelheid verder niets uit maar het kan wel van invloed zijn op het opstart-gedrag of de systeem-stabiliteit in het algemeen.

Offline Meesters

  • Lid
  • *
  • Berichten: 17
  • Likes: +0/-0
  • Geslacht: Man
Re: RAM Geheugen
« Reactie #23 Gepost op: zaterdag 18 augustus 2018, 13:39:22 »
You'll notice memory is not listed as "2133 MHz", usually it's just "DDR3 2133". That is because it doesn't actually operate at 2133 MHz, it operates at 1066.6 MHz, but because it's DDR it does two operations per cycle, so it's as if it were 2133 MHz, but it technically isn't. So the proper unit to use would be 2133 MT/s which is the actual number of transfer operations that occur rather than the frequency, since those are no longer the same number with DDR memory. So you can think of "MT/s" as basically "effective MHz".

Duidelijk?

Thx!  :icon_good:

Offline Meesters

  • Lid
  • *
  • Berichten: 17
  • Likes: +0/-0
  • Geslacht: Man
Re: RAM Geheugen
« Reactie #24 Gepost op: zaterdag 18 augustus 2018, 13:39:43 »
Volgens de moederbord handleiding zou er in slot 1 altijd een module moeten zitten omdat het bord anders niet zou booten ( staat in hoofdstuk 2 Memory ).
Ik zou ze dus in 1 & 2 zetten....dat maakt voor de geheugensnelheid verder niets uit maar het kan wel van invloed zijn op het opstart-gedrag of de systeem-stabiliteit in het algemeen.
Top doen we  :yess:

Offline Meesters

  • Lid
  • *
  • Berichten: 17
  • Likes: +0/-0
  • Geslacht: Man
Re: RAM Geheugen
« Reactie #25 Gepost op: zaterdag 18 augustus 2018, 13:40:19 »
En bedankt voor alle uitleg en hulp!!

 :icon_good: :bedankt:

Offline Reinier

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 1601
  • Likes: +51/-6
  • Geslacht: Man
  • 'k heb zin in vakantie.....
    • my Hobby
Re: RAM Geheugen
« Reactie #26 Gepost op: zaterdag 18 augustus 2018, 14:58:34 »
Succes ermee maar weer...met 16 Gb ram zit je de komende jaren goed.. :icon_good: :icon_good: