Auteur Topic: Per ongeluk systeemherstel gestart (ja, echt), en problemen met windows booten  (gelezen 251 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Tuzzz94

 • Lid
 • *
 • Berichten: 1
 • Likes: +0/-0
 • Geslacht: Man
Per ongeluk systeemherstel gestart (ja, echt), en problemen met windows booten
« Gepost op: donderdag 23 december 2021, 18:57:25 »
Laat ik vanaf het begin beginnen.

Een flinke tijd geleden, meerdere jaren geleden zelfs, was ik ooit bezig met een Windows update. Ik weet niet meer precies wat er gebeurde maar volgens mij was ik ongeduldig en leek er iets niet te gebeuren en had ik mijn PC uitgeschakeld op een moment waarop ik dat niet had moeten doen. Toen kreeg ik bij het opstarten een zwart scherm met een knipperend laag streepje ( _ <dat symbool), en dat scherm bleef oneindig lang staan.

Ik heb toen een oplossing gevonden hiervoor, of eigenljk een workaround, want wat ik sindsdien altijd ben blijven doen is zodra het eerste opstartscherm verschijnt is er een mogelijkheid voor een paar seconden om bepaalde F-toetsen te kunnen indrukken. Ik drukte altijd F11 in, en daarna selecteerde ik vanuit dat scherm onderaan iets dat getiteld was "Windows Boot Manager". Vanuit die Windows boot manager kon ik gewoon mijn PC gebruiken als normaal. Het enige zichtbare verschil voorzover ik weet is dat er onder "Mijn computer" een extra Drive is.

Zojuist wilde ik wat bestanden vanuit mijn PC (het is een Desktop PC, trouwens) overzetten of een externe harde schijf, maar dit lukte maar niet wat ik ook probeerde. Het verscheen wel bij "Apparaten" bij de Windows Instellingen, maar geen daadwerkelijke locatie die ik kon vinden om mijn bestanden naar over te zetten.

Nu dacht ik dat dat misschien te maken had met het feit dat ik Windows dus vanuit die Windows Boot Manager had opgestart. Dus ik wilde eindelijk dat probleem fixen dat ik gewoon Windows weer als normaal kon opstarten. Terwijl ik aan het rondsnuffelen was voor opties, ontdekte ik het scherm dat je krijgt wanneer je vanuit het aanmeldscherm klikt op 'opnieuw opstarten' terwijl je de SHIFT-toets ingedrukt houdt (weet even niet hoe dat heet). Daar had ik al opstartherstel geprobeerd zonder enig succes, en nu klikte ik op systeemherstel, waar ik verwachtte dat het mij eerst een waarschuwingsprompt zou geven waar het zou uitleggen wat er precies zou gebeuren en of ik het zeker wist. Lang verhaal kort, dat gebeurde niet en het begon meteen aan het proces, maar natuurlijk schakelt het eerst de PC uit voordat ik het weer zou opstarten.

Nu wil ik mijn PC niet meer opstarten omdat ik helemaal niet van plan was om dat systeemherstel te beginnen, omdat ik een aantal bestanden onlangs heb aangemaakt die ik niet kwijt wil.

Mijn twee vragen zijn:

1: Kan ik systeemherstel annuleren en weer teruggaan naar de oorspronkelijke situatie (dus vlak voor dat ik op de optie 'systeemherstel' klikte)? Zo ja, hoe?
2: Hoe los ik het oorspronkelijke probleem op waar ik dus een zwart scherm heb met een knipperend streepje?

Alvast bedankt


Offline Gerrit

 • Administrator
 • *****
 • Berichten: 1412
 • Likes: +25/-11
 • Geslacht: Man
Re: Per ongeluk systeemherstel gestart (ja, echt), en problemen met windows booten
« Reactie #1 Gepost op: vrijdag 24 december 2021, 00:04:26 »
vraag 1 zal niet lukken op de gebruikelijke manier hint maak een opstart cq herstel stick en ga in uw bios naar uw bootmanager en stel daar de usb bovenaan en start vanaf uw usb de pc op en doe daar een "herstel"
vraag 2 is beantwoord in vraag 1 zet daarna uw bootschijf boven aan.

https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/een-herstelstation-maken-abb4691b-5324-6d4a-8766-73fab304c246#WindowsVersion=Windows_10


Online Jurjen

 • Global Moderator
 • ****
 • Berichten: 267
 • Likes: +5/-0
 • Geslacht: Man
 • Toe aan vakantie..
Re: Per ongeluk systeemherstel gestart (ja, echt), en problemen met windows booten
« Reactie #2 Gepost op: vrijdag 24 december 2021, 08:44:43 »
De eerste situatie klinkt gewoon alsof je boot schijf naar beneden is gezet waardoor eerst een andere drive/usb/cd wordt gelezen.
deze kun je gewoon terugzetten in de bios.

Je moet gewoon je pc opstarten en kijken wat er nu precies is gebeurd.
Als jij hem snel hebt uitgedrukt heeft hij het systeemherstel misschien niet kunnen voltooien.

Misschien dat windows gerepareerd moet worden, maar wellicht heb je geluk...
Antwoord op je vraag:
1:Nee terugzetten kan niet als hij is voltooid. dus gewoon je pc opstarten.
2: zie hierboven, waarschijnlijk staat de bootdrive niet bovenaan.   :Kicon_smile1:

 

https://www.kwf.nl/
https://www.alzheimer-nederland.nl/