Nieuws:

Welkom op het PC Helpforum voor gratis advies èn hulp bij computerproblemen !

Hoofdmenu

Aanschaf nieuwe pc, waar let je dan op ?

Gestart door Hans, zaterdag 16 december 2017, 15:08:02

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hans

Aanschaf nieuwe pc,  waar let je dan op ?

Wat is een pc?

Pc staat voor Personal Computer en wordt ook vaak computer of desktop pc genoemd. Met een pc kun je allerlei activiteiten uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld je administratie bijhouden, het typen van brieven of andere documenten, het spelen van spelletjes, het lezen en versturen van e-mails, het bewerken van foto's en video's en het surfen op het internet.

In de basis is computer de naam voor de kast waar alle onderdelen inzitten, zoals de harde schijf en de processor. Maar als je het hebt over een pc of computer, bedoel je eigenlijk altijd het geheel; dus de kast, het beeldscherm, het toetsenbord en de muis. Een pc bevat altijd een aantal vaste onderdelen, zoals de harde schijf, de processor, de voeding, een moederbord, het geheugen, een geluidskaart en videokaart, een intern modem en allerlei aansluitmogelijkheden voor randapparatuur.

Een pc is tegenwoordig voor iedereen te gebruiken, met name door de ontwikkeling van besturingssystemen zoals bijvoorbeeld Windows of Mac OS X. Zo'n systeem zorgt ervoor dat je de pc en de programma's die erop staan kunt opstarten en vervolgens allerlei handelingen op en met het apparaat kunt verrichten.
Direct vergelijken en een pc kopen
De eigenschappen van een pc

Ga je een computer kopen, dan is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: waar ga ik mijn pc voor gebruiken? Voor bepaalde zaken heb je namelijk specifieke onderdelen of eigenschappen nodig. Als je pc die niet bevat, kun je daardoor misschien niet de dingen doen die je wilde doen. Het is dan ook goed om te weten welke eigenschappen een pc kan bevatten. We geven je daarom hieronder meer uitleg over de belangrijkste features van een pc.

Besturingssysteem

Elke desktop pc moet voorzien zijn van een besturingssysteem, anders kan je er (als leek) niets mee doen. Er bestaan verschillende soorten besturingssystemen. De bekendste leverancier daarvan is Microsoft Windows, waar op dit moment verschillende mogelijkheden in zijn: Windows 7, Windows 8 en Windows 10. Een pc met zo'n besturingssysteem wordt ook wel een Windows pc genoemd. Een heel ander besturingssysteem is Mac OS X van Apple. Dit is een ander type computer waarbij ook nooit de term pc gehanteerd wordt. Oorspronkelijk werden Apple-computers ontwikkeld voor de grafische markt, maar tegenwoordig zijn er ook veel consumenten die deze apparaten aanschaffen.

Processor

Elke pc beschikt over een processor, het kloppend hart dat bij alle handelingen die je op je computer uitvoert gaat rekenen. Je kunt het dan ook wel het rekencentrum van je pc noemen. De meeste pc's zijn tegenwoordig uitgerust met een processor van AMD of Intel. Hoe beter de processor van je desktop pc is, hoe meer je ermee kan doen.

Geheugen

Ook het (interne) geheugen van een pc is van invloed op de prestaties en de te leveren snelheid. Om een beetje soepel te kunnen werken, wordt een werkgeheugen van minimaal 2 GB aangeraden. Ben je een gamer of videobewerker en gebruik je je pc dus veel intensiever, dan kom je al snel uit bij 4 GB of 8 GB aan geheugen. Hoe beter het geheugen is, hoe meer programma's je tegelijk kunt laten draaien en hoe meer bewerkingen je tegelijkertijd kunt doen.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van een computer is de schijfruimte die je hebt voor al je bestanden. Dat is niet alleen voor bijvoorbeeld de bestanden die je er zelf op zet (foto's, video's en documenten) maar ook voor de software die op je pc aanwezig is. Bij normaal gebruik van een pc zal een opslagcapaciteit van 256 GB meer dan voldoende zijn. Ben je vooral druk met videomontage of bewaar je veel foto's en video's op je pc, dan is het aan te raden om voor een grotere opslagcapaciteit te kiezen.

Opslagtype

Naast de opslagcapaciteit is het opslagtype van belang. Er bestaan over het algemeen twee type SSD (Solid State Drive) en HDD (Hard Disk Drive). Wil je o.a. direct toegang tot je PC zonder dat je hoeft te wachten op het opstarten, kies dan voor een PC met een SDD. Bij een PC met een HDD duurt het opstarten wat langer.

Videokaart of grafische kaart

Een videokaart zorgt ervoor dat beeldsignalen worden doorgestuurd naar de monitor van je pc. Een videokaart bevat extra reken- en geheugenchips die je computer helpen bij het tonen van ingewikkelde beelden. Zoals bijvoorbeeld bij driedimensionale computerspellen. Soms zit een videokaart al geïntegreerd in het moederbord van de pc die je koopt. Zo'n onboard videokaart heeft meestal geen aparte geheugenchips en maakt gewoon gebruik van het werkgeheugen van de pc zelf. Je kunt vaak wel extra videokaarten aan je pc toevoegen.

Snelheid harde schijf

Hoe sneller je harde schijf is, hoe minder tijd hij nodig heeft om data te lezen en te schrijven. De harde schijf snelheid wordt aangeduid in rpm, het aantal rotaties per minuut. Tegenwoordig is 5400 of 7200 rpm een vrij normale snelheid. Bij intensief harddiskgebruik wordt een hogere snelheid aangeraden.
Een schijf van 5400 rpm vindt je veelal in de goedkopere laptops, de 7200 rpm modellen in de duurdere laptops en desktop-pc's.
Vandaag de dag wordt er vaak gekozen voor een SSD omdat deze wel 8 - 10x sneller zijn als een "normale" harddisk en de pc daardoor "veel sneller" aanvoelt en beter presteert.

Monitor

Het klinkt wellicht vreemd, maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat er bij je pc ook een monitor wordt geleverd. Houd daar dus rekening mee als je je computer gaat kopen. Zit er wel een scherm bij, kijk dan ook even naar de beeldschermresolutie. Hoe meer beeldpunten er op het scherm weer te geven zijn, hoe scherper de details zijn en hoe beter het beeld eruit ziet. De videokaart moet dan wel dezelfde resolutie ondersteunen als het beeldscherm, anders wordt het beeld alsnog niet goed weergegeven. Je kunt ervan uitgaan dat dit bij de aanschaf van een complete pc op elkaar is afgestemd. Koop je bepaalde onderdelen los, let dan goed op de compatibiliteit.

Verschillende soorten computers

Er bestaan tegenwoordig meerdere soorten computers of pc's. De pc zoals we tot nu besproken hebben, valt in de categorie traditionele desktop pc. Een workstation lijkt veel op een desktop pc, maar die is meestal bedoeld voor professionals die met applicaties werken die veel rekenkracht vereisen. Een mini pc daarentegen is met name ontwikkeld als antwoord op de traditionele grote kasten op of onder bureaus. Het zijn meestal kleine vierkante blokjes of platte apparaten die heel wat minder ruimte bij je werkplek in beslag nemen. Een all-in-one pc ligt daar weer in het verlengde van, want dat is een computer en beeldscherm in één.

Alternatieven voor de pc

Behalve de verschillende soorten pc's, zijn er ook nog apparaten op de markt waar je min of meer dezelfde resultaten mee kan bereiken. Zo heb je bijvoorbeeld nog laptops of notebooks. Dat zijn pc's die je open kunt klappen en waar je op je schoot mee kunt werken. Handig gezien het lichte en draagbare formaat, maar meestal verlies je dan wel wat aan snelheid en rekenkracht. Voor de rest werkt een laptop precies hetzelfde als een pc, maar ben je met een laptop doorgaans wel wat duurder uit. Een tablet gaat nog een stapje verder. Je zou het kunnen zien als een kruising tussen een smartphone en een laptop. Een tablet is vooral gemakkelijk om mee te surfen op internet en je mailverkeer te regelen. Ook kun je er wat eenvoudigere games op spelen. Voor het spelen van zwaardere games, het bewerken van foto's en video en het werken met officeprogramma's, kun je veel beter uit de voeten met een pc. Ook is daar veel meer randapparatuur op aan te sluiten.

Zo kies je de juiste pc

Uiteindelijk draait het allemaal om waar je je pc voor gaat gebruiken als je de keuze moet maken voor een nieuwe pc. Ben je van plan om je computer voornamelijk te gebruiken voor e-mailverkeer, internetten en verschillende office applicaties? Dan heb je aan een wat minder uitgebreid model voldoende. Ben je juist een fanatieke gamer of heb je je pc nodig om veel grafische bewerkingen uit te voeren? Dan dien je over een pc te beschikken die meer aankan. Kies dan voor een betere processor en een harde schijf met een hoge snelheid, minimaal 8 GB aan geheugen, ruim voldoende opslagcapaciteit voor al je bestanden en een zeer uitgebreide videokaart. Let er daarbij ook op dat alle opties die je toevoegt, met elkaar compatibel moeten zijn. Anders haal je nog steeds niet het maximale uit je apparaat.

Het zal je niet verbazen dat hoe meer features en opties je aan je pc wil toevoegen, hoe duurder het apparaat zal worden. Als je niet zulke hoge eisen hebt, kun je volstaan met een goedkope pc. Maar heb je meer nodig, houd dan rekening met een hogere aanschafprijs.

SMF spam blocked by CleanTalk