Nieuws:

Welkom op het PC Helpforum voor gratis advies èn hulp bij computerproblemen !

Hoofdmenu

zoekvenster gebruiken

Gestart door dfle, woensdag 17 april 2019, 13:35:50

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

dfle

Hallo,
Ik ben nieuw op dit forum. Ik wil graag lezen wat forumleden al hebben bedacht en uitgelegd rondom 'dual boot'. Maar als ik die term opgeef in het zoekvenster, lijkt het alsof daarover (nog) niets is gepubliceerd.
Maar ik zoek misschien op de verkeerde manier. Kan iemand mij duidelijk maken hoe ik dat beter kan aanpakken ?
Merci.

Gerrit

welk zoekvenster doelt u op?
want word hier in vele soorten weergegeven
of doelt op dat u een extra gebruiker wilt aanmaken?

Reinier

#2
Lijkt mij logisch dat TS het zoekvenster van het forum bedoelt wat rechts boven op de voorpagina staat.
Er zijn inderdaad nog geen vragen geweest over dual boot, misschien heel lang geleden maar dat is niet meer terug te vinden omdat wij een kleine 2 jaar geleden helemaal opnieuw begonnen zijn met het forum door andere, meer moderne forum-software in gebruik te nemen.

Maar wat had je willen weten over dual boot..?
Ik heb hier een systeen met een triple boot draaien ( Win 7 Pro / Win7 Ultimate en Win 10 Pro ).

lucas

Kun je ook aangeven met welke besturingssystemen je een dualboot zou willen  :icon_confused:

dfle

Merci voor de reacties.
Op dit moment ben ik niet ingelogd via mijn eigen computer thuis. Vanaf morgen kan ik wellicht - als mijn kleinzoon tenminste zijn siësta wil houden - beter uitleggen waar ik hulp bij nodig heb. Het betreft het correct toepassen van MasterBooter.
Ik heb Windows 7 op de desktop staan en wil op een andere primaire partitie Windows 10 installeren. De eerste vraag is al : moet ik eerst Windows 7 verwijderen of mag die gewoon blijven staan ?
Op de website van www.schoonepc.nl heb ik gelezen dat wanneer je een image van een reeds geïnstalleerde Windows kopiëert naar een andere partitie om een dual boot van twee gelijke Windows-versies te realiseren, de BCD moet worden aangepast. Is dat ook nodig bij twee verschillende Windows-versies ?
Ik kan morgen pas weer inloggen om terug te reageren op eventuele antwoorden. Merci zover.

lucas

Prima dus Windows 7 met Windows 10 :icon_good:
Allereerst maak je een backup van alle data bestanden.

Vervolgens voer je dit stapsgewijs uit   :read4: :koffielezen:

Als je vragen hebt stel ze het is belangrijk te vermelden bij welke stap je niet verder komt  :icon_beer:

dfle

Beste Reinier, beste Lucas,

Hier ben ik weer. Ik zal proberen uit te leggen hoe ik de dual boot wil gebruiken.

Maar eerst even een reactie op de tip van Lucas. Ik had het artikel van ComputerTotaal (https://computertotaal.nl/artikelen/how-to/zo-draai-je-windows-10-naast-windows-7-68456) al eerder geraadpleegd. Het uitgangspunt daar is echter een reeds draaiende Windows 10 waar dan vervolgens Windows 7 naast wordt geïnstalleerd.

Gelijk ik gisteren meldde draait Windows 7 al op de desktop waarop ik nu ook Windows 10 wil installeren. Om ongewenste interferenties tussen beide besturingssystemen te voorkomen, wil ik de dual boot met behulp van MasterBooter inrichten. De bootmanager van MasterBooter werkt namelijk vanuit de eerste sector van de schijf (MBR) en niet vanuit de bootsector van de actieve partitie zoals de bootmanager van Windows.

De CPU-Z-test van CPUID wijst uit dat de desktop geschikt is voor Windows 10. Het huidige besturingssysteem Windows 7 start op in BIOS. De computer heeft een diskette-station, dus gebruik ik een MS-DOS-opstartdiskette met daarop ook de bestanden EFDISK.EXE en MRBOOTER.EXE.

Dit is wat ik al heb gedaan :
Van de c-schijf met Windows 7 heb ik een image gemaakt en ook van de logische stations op de extended partitie heb ik een back-up. Verder heb ik een tweede primaire partitie (zonder schijfletter) van 80 Gb aangemaakt.

Ik denk dat ik nu onder MS-DOS kan gaan opstarten en met EFDISK de nieuwe primaire partitie actief kan maken. De primaire partitie met Windows 7 zet ik dan op 'hidden'. Dat wil dus zeggen dat ik Windows 7 niet verwijder, maar alleen tijdelijk verberg.

Vervolgens zal ik de computer opstarten met de installatie-DVD van Windows 10. Ik verwacht dat de partitie van het nieuwe besturingssysteem gewoon de schijfletter C: zal krijgen.

Na installatie van Windows 10 gebruik ik weer de MS-DOS-opstartdiskette om MRBOOTER uit te voeren en de beide primaire partities te selecteren voor het startmenu.

Tot zover mijn plan van aanpak. En nu mijn twijfels en vragen.

1
Doe ik er goed aan om Windows 7 niet eerst helemaal te verwijderen ? Mag ik Windows 7 gewoon laten staan en meteen starten met de installatie van Windows 10 ?

2
Hoe komt het dat ik met de MS-DOS-opstartdiskette vanuit a:\> niet de c-schijf kan benaderen ? Ik krijg namelijk de melding :
c: wordt niet herkend als een interne of externe opdracht, programma of batchbestand.
Terwijl onder EFDISK de actieve primaire partitie (i.e. de c-schijf) wel wordt getoond.

3
Op de website van www.schoonepc.nl heb ik gelezen dat wanneer je een image van een reeds geïnstalleerde Windows kopiëert naar een andere partitie om een dual boot van twee gelijke Windows-versies te realiseren, de BCD moet worden aangepast.
Is dat ook nodig bij twee verschillende Windows-versies ?

Welk advies kunnen jullie mij geven ? Alvast merci.

alex

Vanuit windows 7, windows 10 installeren.
Dus Win 7 opstarten dan de dvd van win 10 erin.
Install opstarten en zelf de drive kiezen waar win 10 moet komen.
Dual boot wordt dan zelf aangemaakt  :icon_good: :icon_good: :icon_good:

Wil u een bericht om wat voor reden weer open hebben.... stuur ff een PM naar één van de admins

Statistieken oude forum (48119 onderwerpen / 396784 reacties / 20911 leden)

Reinier

Ik mis even de reden waarom je denkt nog in MSDOS te moeten gaan rommelen om een dualboot menu te realiseren..?
Ook hoef je niks "hidden" te zetten o.i.d.

In jouw situatie is het juist een voordeel dat Win7 reeds geïnstalleerd is, Windows houdt er nl. niet van als er een oudere versie ( Win7 ) naast een recente ( Win 10 ) wordt geïnstalleerd.

De partitie van 80 Gb voor Win 10 is wel erg krap hoor, je wilt niet weten hoe snel zo'n partitie vol zit.
Mijn advies ( ook in geval van aankoop van een SSD ter vervanging van een HDD ) is om minimaal een 250 - 256 Gb type te kopen, het prijsverschil is tegenwoordig minimaal.
In jouw geval zou ik tenminste 160 - 180 Gb voor deze partitie toewijzen omdat Windows graag 20% van de schijfruimte vrij heeft om bewerkingen uit te voeren etc.
Wordt deze ruimte kleiner dan die 20% dan zal Windows aanzienlijk trager worden.

Overigens is het een veel beter idee om Win 10 op een aparte, fysieke HDD / SSD te installeren i.p.v. een partitie op dezelfde schijf.
In geval van een defecte HDD is dat veel minder werk..

Je kunt gewoon een opstartbare usbstick maken met de Win 10 installatiebestanden m.b.v. het hulpprogramma op deze pagina.
Je hebt daarvoor een lege usbstick van minimaal 4 Gb maar liefst 8 Gb nodig.

De partitie waarop Win 10 wordt geïnstalleerd moet een GPT partitiestijl hebben.
Verder moet je in je BIOS "SecureBoot" en Fast boot" uitschakelen en "legacy mode" aanzetten.

Start de Win 10 installatie door via het opstartmenu ( meestal F12 ) de usbstick / dvdrom te kiezen.
Kies vervolgens in de setup van Win 10 voor "Aangepaste installatie" i.p.v. "Upgrade".
Je krijgt dan een scherm met schijf-opties.
Kies hier de SSD/HDD of partitie waar Win 10 op moet komen en kies volgende.

De pc zal meermaals herstarten voor de installatie is afgerond.

Als dat klaar is zal de pc automatisch Win 10 opstarten als je hem aanzet.
Dat gaan we oplossen door EasyBCD te downloaden van deze website en het vervolgens te installeren.
Start het programma en vul de gegevens in ( naam van de windows-versie zoals het bootmenu die moet tonen, partitie/schijf, welke Windows-versie er standaard moet worden opgestart etc ).
Een handleiding van EasyBCD kun je hier vinden.

Veel makkelijker kan ik het niet voor je maken....

Rest nog 1 vraag: omdat die pc nog een floppy-drive heeft, hoe oud is dat ding dan wel niet..?
Je schrijft dat de controle uitwijst dat de hardware Win 10 moet kunnen draaien, maar heb je ook gekeken of er wel drivers zijn voor het moederbord en de daarop aanwezige chipset, zoals north / south-bridge, netwerk- en usb-controller etc...?

dfle

Met name de laatste opmerkingen van Reinier bewijzen het nut van een forum als dit. Zo wordt je gewezen op zaken die je zonder raadpleging van anderen helemaal over het hoofd ziet.

Overigens is het niet zo dat ik meteen begrijp hoe het dan zit met die drivers. Zou Windows 10 het moederbord, de processor en de netwerk- en usb-controller niet kunnen herkennen ? En hoe zou ik dat vooraf kunnen verifiëren ?

De keuze om met een MS-DOS-opstartdiskette te werken heeft alles te maken met de keuze om geen gebruik te willen maken van de bootmanager van Windows, maar een alternatieve bootmanager te gebruiken die vanuit het MBR van de schijf werkt.

Ik heb begrepen dat aangezien de Windows bootmanager op de actieve primaire partitie wordt geplaatst, de bij de opstart niet-gekozen primaire partitie toch zichtbaar blijft en ook een andere schijfletter dan C: krijgt. De geïnstalleerde systeempartities blijven onderling benaderbaar en kunnen dus ook « onderling ongewenste wijzigingen in elkaars systeembestanden aanbrengen » (bron : Menno Schoone, Computerbijbel voor Windows 10, 21e druk 2015, p.381).

Dat risico kan met de bootmanager van MasterBooter worden vermeden. Maar dan moet je inderdaad wel in DOS opstarten en met EFDISK.EXE en MRBOOTER.EXE de dual boot opzetten. Zie : http://www.optimizingpc.com/install/multiboot.html

Maar wellicht dat ook met de methode van Reinier bovengenoemde bezwaren wegvallen. Reinier, kunt u dat bevestigen ?

Na de uitgebreide uitleg van Reinier (waarvoor dank) blijven voorlopig voor mij nog twee vragen staan :

1
Kan een 64-bits versie van Windows ook op een GPT-schijf worden geïnstalleerd op een BIOS-systeem ? En zo ja, hoe zorg je dat de schijf een GPT-partitiestijl krijgt ?

2
Hoe kan ik verifiëren of mijn huidige moederbord en processor overweg kunnen met Windows 10 ?

Reinier

#10
CiteerMaar wellicht dat ook met de methode van Reinier bovengenoemde bezwaren wegvallen. Reinier, kunt u dat bevestigen ?
Nee, dat kan ik niet, mede door het feit dat ik de door jou genoemde DOS-programma's nog nooit gebruikt heb.
Daarbij installeer ik verschillende Windows-versies zelf altijd op fysiek verschillende schijven i.p.v. partities op dezelfde schijf.
Daarnaast wil ik graag gebruik kunnen maken van de overgebleven vrije schijfruimte op de andere schijf voor het opslaan van tijdelijke bestanden ( screenshots etc ) dus de andere schijf "hidden" maken is voor mij niet nuttig.
Verder is het zo dat de schijf / partitie van de opgestarte Windows-versie altijd de C:\ schijf is.

Wat betreft vraag 1:
Ja, dat kan,  zie dit artikel.
mijn oude ( backup ) hoofd-pc ( uit 2009 ) draait Win 10 Home op een Asus moederbord met een nog ouderwetse BIOS en een OCZ Agility3 SSD van 120 Gb en die gaat als een speer.
Dit betreft echter geen GPT- maar een MBR-schijfindeling.
Mede omdat ik aparte, fysieke schijven gebruik ben ik niet gebonden aan de beperkingen van een MBR schijfindeling ( max. 4 partities, max. 2 Tb schijfgrootte ).


Vraag 2:
Installeer Speccy en analyseer daarmee de aanwezige hardware.
Speccy toont je tot in detail ( mits deze info hardware-matig aanwezig is in het moederbord ) welk merk & type netwerk-, usbcontroller, chipset etc. op het moederbord aanwezig zijn.
Deze kun je vervolgens met Google controleren op beschikbare drivers voor Win 10.
Het is op voorhand niet te zeggen hoeveel en welke drivers Win 10 aan boord heeft en welke ( oudere ) hardware wel of niet herkend wordt, dat blijft een gok.
Maar uit ervaring weet ik dat hardware vanaf ongeveer 2008 vrijwel zonder uitzondering herkent wordt, m.u.v. bepaalde Qualcomm-Atheros netwerkcontrollers.

Ook daarom is het beter om een aparte fysieke schijf te gebruiken voor een dual-boot zodat de schijf geen rommeltje wordt wat betreft partities etc.  :icon_good:

dfle

Merci voor deze antwoorden. Het voorstel om verschillende harde schijven te gebruiken in plaats van meerdere primaire partities op één en dezelfde schijf lijkt mij inderdaad slim om ongewenste interferenties tussen de besturingssystemen te voorkomen.
CiteerRest nog 1 vraag: omdat die pc nog een floppy-drive heeft, hoe oud is dat ding dan wel niet..?
De desktop waar het om gaat heb ik ook in 2009 aangeschaft. Ik heb toen vanwege specifieke toepassingen een MSI moederbord (BIOS) laten installeren met een floppy disk drive connector. Dus wat ouderdom betreft, komt de computer overeen met uw "oude ( backup ) hoofd-pc ( uit 2009 )". Ik lees dat daar Windows 10 geïnstalleerd is op een SSD met een MBR-partitiestijl. Betekent dit dat ik de conversie naar een GPT-indeling net zo goed achterwege mag laten ?

Op dit moment ben ik niet direct in de gelegenheid om alle documentatie waarnaar verwezen wordt door te nemen (mijn 2-jarige kleinzoon logeert nog bij ons). Van zodra ik het nieuwe leesvoer heb genuttigd, zal ik op dit forum terugkomen.

Een dikke merci voor het meedenken tot zover.

Reinier

Ja, je kunt de GPT partitie-indeling ook achterwege laten en voor MBR kiezen, dat is geen probleem zolang je geen schijven groter dan 2 Gb in gebruik gaat nemen.
Geniet van de kleine purk  :yess:, voor je het weet kijken ze op je kruin en is de lol eraf.... :icon_biggrin1:
Fijne feestdagen en geniet van het schitterende weer.
Als je zover bent zien we je bericht wel weer verschijnen  :icon_good:

dfle

Goedendag,

Eindelijk heb ik dan gelegenheid gevonden om een nieuwe harde schijf aan te schaffen en daarop Windows 10 Pro te installeren. Windows 7 staat nog gewoon op de andere harde schijf. Opmerkelijk is dat – in tegenstelling tot wat ik in meerdere tutos lees – bij het opstarten van de computer er geen dual boot-menu getoond wordt. In de Verkenner zijn wel beide besturingssystemen zichtbaar.

Afhankelijk van de opstartvolgorde in het BIOS opent ofwel Windows 7, ofwel Windows 10. Ik herinnerde me toen de opmerking van Reinier (18 april 2019) :

CiteerAls dat klaar is zal de pc automatisch Win 10 opstarten als je hem aanzet.
Dat gaan we oplossen door EasyBCD te downloaden van deze website en het vervolgens te installeren.

Bij het opstarten wil ik straks WEL een keuzemenu zien, maar in de Verkenner mag de andere harde schijf met het alternatieve besturingssysteem NIET zichtbaar zijn. Ik twijfel nu of ik in EasyBCD via de knop 'Add New Entry' moet kiezen voor het tabblad 'Windows' of toch voor het tabblad 'NeoGrub'. Op het forum van NeoSmart Technologies (https://neosmart.net/forums/threads/dual-boo-hide-partitions.11967/) worden wel aanwijzingen gegeven, maar ik beheers de Engelse taal onvoldoende om de discussie te begrijpen en dus is mij toch niet duidelijk welke stappen ik moet zetten.

Is Reinier of iemand anders bereid om die forumpagina te bekijken en mij verder te helpen ? Merci.

Reinier

Welke Windows-versie wil je dan als "default" gaan gebruiken,...?
De link die je geeft legt uit hoe je een drive "onzichtbaar" kunt maken voor de opgestarte Windows-versie, nl. door de "pagefile" te verplaatsen naar een andere drive en vervolgens in Schijfbeheer
de schijfletter van deze schijf te verwijderen waardoor hij op het draaiende besturingssysteem zgn "onzichtbaar" wordt.

SMF spam blocked by CleanTalk