Nieuws:

Welkom op het PC Helpforum voor gratis advies èn hulp bij computerproblemen !

Hoofdmenu

Overstappen van Windows naar Linux

Gestart door Peer, zondag 01 oktober 2023, 10:24:11

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Peer

De meeste Windows gebruikers hebben ongetwijfeld wel eens van Linux gehoord. Linux is een gratis besturingssysteem die je kan gebruiken om Windows te vervangen, bijvoorbeeld omdat jouw huidige Windows versie niet meer wordt ondersteund met (beveiliging)updates. Een andere reden kan zijn om een oude computer of laptop een nieuw leven in te blazen. Ook is het mogelijk om een dual-boot instalatie uit te voeren waarmee je Linux naast Windows zet. Bij het opstarten van de computer of laptop krijg je dan een boot menu te zien waarbij je een aantal seconden de tijd heb om het gewenste besturingssysteem te selecteren.
Voordelen Linux:- het is gratis (al zijn er wel een aantal extra's waar een licentie voor nodig kan zijn)- het is veilig- er is heel veel gratis software voor beschikbaar- Linux is meestal live uit te proberen zonder te installeren- er zijn heel veel verschillende varianten (distro's) van Linux

Nadelen Linux:- de vertrouwde .exe programma's voor Windows werken niet (vaak zijn er alternatieven beschikbaar)- Linux werkt toch weer anders dan zoals je gewend bent in Windows
Linux is gratis te downloaden en de iso kan op een cd of dvd worden gebrand. Met behulp van Rufus kan je met die iso een opstartbare usb stick maken. Ideaal voor als er geen cd/dvd beschikbaar is.Zodra de iso op het gewenste medium staat kan de computer/laptop daarmee worden opgestart. In dat geval is Linux vanaf de usb/cd/dvd uit te proberen zonder dat het geïnstalleerd moet worden. Bevalt Linux niet dan zal de computer/laptop na een herstart gewoon weer op Windows draaien zonder enige wijziging. Bevalt Linux wel dan kan het geïnstalleerd worden waarbij je de optie heb om het naast Windows te installeren of de gehele schijf wissen en Linux als single-boot te installeren (Windows zal dan worden gewist).
Welke distro moet je kiezen?Er zijn velen verschillende distro's beschikbaar. Een paar bekende "oer" distro's zijn Slackware, Red Hat en Debian. Deze distro's hebben verschillende aftakkingen. Red Hat richt zich op het bedrijfsleven (is alleen beschikbaar in combinatie met een licentie met 24/7 ondersteuning) maar heeft met o.a. Fedora een bekende aftakking. Slackware, inclusief alle aftakkingen, zal voor de beginnende Linux gebruiker het minst interessant zijn. Debian is een distributie die nog steeds populair is in de serverwereld. De term "solid as rock" word door Debian ook wel waar gemaakt. Toch zal Debian voor de beginnende Linux gebruiker niet interessant zijn.
Aftakkingen van Debian.Een heel populaire distributie is Ubuntu. Deze is na het downloaden eenvoudig te installeren en heeft een heel uitgebreid software pakket. Ubuntu is stabiel en een mooi alternatief voor Windows. Wel is het uiterlijk totaal anders dan in Windows. Ook redelijk populair is Linux Mint. Mint is weer op Ubuntu gebaseerd.Ubuntu kent meer aftakkingen, welke voor de overstapper mogelijk interessanter zal zijn:
Zorin OS is een op Ubuntu gebaseerde Linux distributie waarin de look van Windows is nagemaakt. Door deze look zal het voor Windows gebruikers mogelijk meer aanspreken dan Ubuntu.
Een Linux Distributie die Windows nog beter heeft nagemaakt is Wubuntu, of voluit Windows Ubuntu. Met de Windows 11 look lijkt deze distro nog meer op Windows en zelfs de browser Edge is aanwezig. Wubuntu is gratis te gebruiken, maar om alle opties te kunnen gebruiken (powertools) is een licentie van $35,00 nodig. Zonder deze powertools (wel beperkt als free-trial te gebruiken na installatie) heeft Wubuntu gewoon alle beschikbare opties die ook in Ubuntu aanwezig zijn. De licentie is dus niet vereist om Wubuntu te gebruiken.
Voor wie van een uitdaging houdt is Gentoo ook mooie distro. Gentoo is niet makkelijk te installeren (alles moet door middel van opdrachtregels in te typen). Bij Gentoo is het online handboek nodig, waarbij wel duidelijk word wat elke opdracht precies doet. Het installeren kan een volledige dag in beslag nemen waarbij heel veel typewerk komt kijken, maar na het installeren ben je wel gelijk bekend met hoe Linux "onder de motorkap" werkt.

SMF spam blocked by CleanTalk